Eurobespaar

De beste bespaardeals

Als je een relatie krijgt en je besluit samen te gaan wonen heb je veel gezamenlijke kosten zoals huur/hypoteek, energie en boodschappen. Er kan onenigheid ontstaan over geld. Ruzies over geld kunnen leiden tot onnodige spanningen en in het ergste geval het einde van een relatie. In dit blog een aantal tips om dit te voorkomen.

1 Wees je bewust van dat jouw uitgaven gevolgen hebben voor jullie beiden. Als jij teveel geld uitgeeft waardoor de huur niet betaald kan worden dan hebben jullie allebei een probleem. Je kan nog zoveel meer verdienen dan je partner, de beslissingen over grote uitgaven zullen gezamenlijk gedaan moeten worden omdat deze gevolgen hebben voor jullie allebei.


2 Maak duidelijke afspraken over de betaling van de gezamenlijke lasten. Als jullie besluiten om allebei maandelijke 500 euro op een gezamenlijke rekening te storten om de vaste lasten van te betalen, hou je dan aan deze afspraak. Als jij besluit om per maand 100 euro van de gezamenlijke rekening uit te geven aan je eigen hobby’s dan ontstaan er problemen. Dit kan het begin zijn van een beschadiging van je relatie. Als je besluit om samen te leven dan zul je elkaar moeten kunnen vertrouwen. Als dit vertrouwen wordt geschaad verdwijnt de balans. Als er 100 euro van een budget van 1000 euro wordt gebruikt voor een onbedoelde kostenpost dan kan dit leiden tot te late betalingen of zelfs schulden.

3 Jouw partner mag je aanspreken op jouw uitgaven. Als jouw vriend of vriendin vind dat jij onnodig veel geld uitgeeft dan heeft hij of zij het recht om dat tegen jou te zeggen zonder dat jij hier van over de rooie raakt. Zoals eerder aangegeven hebben jouw uitgaven effect op jullie beiden dus hier moet over gepraat kunnen worden. Jouw onnodige uitgaven hebben invloed op de toekomst van jouw partner dus hij of zij heeft al het recht om jou bij te sturen als dit nodig mocht zijn. Een tip is om de situatie om te draaien. Hoe zou jij het vinden als jouw partner zo met jullie geld en toekomst om zou gaan. Probeer elkaars standpunt te begrijpen door je te verplaatsen in elkaar. Door op deze manier te denken is de oplossing vaak vlakbij.

4 Word je emotioneel van discussie over geld? Geef de discussie dan wat meer tijd. Geef aan dat je er over moet nadenken en er morgen verder over wilt praten. Een discussie die wordt gevoerd door emotie zal niet leiden tot goede afspraken of een uitkomst die voor beide partijen werkt. Niemand vindt het leuk om geconfronteerd te worden met zijn of haar tekortkomingen. Je kan hierdoor uit je emotie reageren en ervoor kiezen om je partner te beschuldigen van hetzelfde gedrag een aantal jaren geleden. Dit schiet niet op. Door wat extra tijd te nemen kan je nadenken waarom je hier zo gevoelig op reageert.

5 Respecteer en luister naar elkaars zorgen. Jouw zorgen zijn vaak niet de zorgen van jouw partner en andersom. Door te luisteren naar waar je vriend of vriendin zich druk overmaakt kan je hem of haar helpen. Als er een situatie ontstaat waarin je elke kleine zorg of gedachte over geld naar elkaar uitspreekt worden financiele issues veel makkelijker om op te lossen.

6 Vertrouw je je partner niet meer met jullie geld en werken bovenstaande punten niet dan heeft je relatie serieuze aandacht nodig. Kom je er samen echt niet uit dan kan hulp van buitenaf een relatietherapie een oplossing zijn.

Categorie: Geen categorie

Geef een reactie