Eurobespaar

De beste bespaardeals

Een vriend of familielid kan niet rond komen en is opzoek naar hulp. Hij of zij klopt bij jou aan en vraagt om een lening. Wat moet je doen? Mensen die in de financiële problemen zitten zoeken vaak als eerst hulp in hun direct omgeving. Mocht je ervoor kiezen om geld uit te gaan lenen dan zijn er een aantal tips die ruzies onenigheden of het niet terug betalen kunnen voorkomen.


1 Bepaal voor jezelf hoe belangrijk het is dat het volledige bedrag terugbetaald wordt. De persoon heeft te weinig geld en zal waarschijnlijk lang getwijfeld hebben om bij jou om een lening te vragen. Het is moeilijk om uit een slechte financiële situatie te komen met schulden en een laag inkomen. Dit maakt de kans op problemen bij terugbetalen groot. Om onnodige spanningen, emoties en ruzies te voorkomen is het verstandig om voor jezelf te bepalen hoe belangrijk het bedrag voor jou is dat je uitleent. Moet je het binnen een jaar terug hebben? Of mag dit ook 20 jaar duren? Of hoef je het helemaal niet meer terug. Denk hier over na voordat je geld besluit uit te lenen.

2 Zorg ervoor dat alles op papier staat. Dus de lening het bedrag / de termijn om terug te betalen en het maandelijkse bedrag dat betaald moet worden. Het verstandigste is om een dergelijk document op te stellen voordat je het bedrag overmaakt.

3 Denk er over na om het geld te geven (gift) in plaats van uit te lenen. Hier kan je voor kiezen als je het geld kan missen en je de relatie belangrijker vindt dan het geldbedrag. Het voordeel van het weggeven van het geldbedrag is dat je niet hoeft te vragen om je geld. Het grote nadeel is dat het bedrag dat je weggeeft ook echt weg is :-)

4 Mocht de persoon het geld maar niet terug betalen en de gemaakte afspraken niet na komen ga er over in gesprek. Er ontstaan negatieve gevoelens over de vriendschap als je dit niet te sprake brengt. Je kan er voor kiezen om half jaarlijks over de afbetaling van de lening te vergaderen. Een halfjaarlijkse afspraak kan ervoor zorgen dat de schuld niet door je hoofd speelt als je elkaar weer ziet. Alle gemaakte afspraken kunnen in deze meeting worden besproken. Mocht het lastig worden om het afgesproken maandelijks bedrag af te betalen, stel het bedrag bij en pas dit aan. Zorg ervoor dat je na dit gesprek allebei duidelijk hebt hoe het komende half jaar er uit gaat zien.

Categorie: Geen categorie

Geef een reactie